1:a advent....

...är det idag söndagen den 29 november. Det känns inte som om det snart är december, 3 grader varmt och regnigt och lerigt. Kom på mig själv med att gå och längta efter minusgrader när jag släppte ut hästarna i morse! Slippa all lera och kanske få lite sol. Men å andra sidan är det skönt att slippa oroa sig för halka, slippa skrapa rutorna på bilen, slippa fastfrusna bromsar och lås på trailern, slippa frysa tårna av sig när man rider- men det här grå vädret gör mig extremt trött. Det är som författren Eva von Zweigbergk skriver i Johans Jul- November är mycket lång och grå!

Förresten- om du inte har den boken, köp den genast- kom ut 1947 första gången men trycktes en gång till
1989, leta på nätet eller på antikvariat. Birger Lundquists illustrationer är underbara, och själva berättelsen är ljuvlig!!! Både vuxna och barn har lika mycket nöje av den! 

Ida genomförde sitt första Globen Horse Show besök- for runt som en iller då det var tråkigt- d.v.s. under hoppklasserna när alla andra satt still, showinslagen gillade hon dock jättemycket, allra bäst var shettisarna och julavslutningen med tomtar!

Det blev en aning sent, showen slutade inte förrän 23.30 och sen tog det en dryg halvtimme att komma ut ur p-huset....men Manne var snäll och hämtade oss med båt vid halvetttiden på natten i Älgö, efter en natt på Gåsö åkte vi till Gnesta för en supermysig lunch. Sen bar det av mot Mjölby där vi lämnade Pauline vid tåget för fortsatt färd till Göteborg. Var hemma vid 17 tiden, ganska skönt att ha lite lugn kväll hemma, men vi var lite sega för vi slocknade före 21.30... en lördagkväll!!

Nu är det sånt där trist igen- bromsen har låst sig på ett av hjulen på vår trailer, måste plockas isär och lossas- går ju inte att köra nånstans annars...Någonting låter konstigt vid vänster framhjul på audin....alla bilarna är leriga typ upp på taket just nu- men tvättar man så är de skitiga när man åkt ut från gården en gång...

Bäst att göra lite nytta nu då- ha en skön första advent!
Nyvaccinerad!

Då var man en av dem som hade tur och lyckades få vaccin mot gris-sjukan, bara Pauline kvar i familjen. Denna vecka tog vaccinet slut även här på landet- en del fick vända efter att ha köat ett par timmar....inte så kul. Sen finns det en hel del som väljer att inte vaccinera sig- det kanske är de som gör rätt??? Ibland funderar man på om man skulle struntat i det- känns lite hysteriskt!  Men det känns ju lite tryggare att ta vaccinet- framförallt för att man då inte smittar andra som kanske är känsligare än man själv. Det skulle ju vara intressant att veta hur många som brukar dö varje år av den vanliga influensan- så man har något att jämföra med. Jag har i och för sig förstått att det är ett fåtal helt friska människor som inte klarat svininfluensan, det är väl mer ovanligt med den vanliga flunsan. Det blir spännande att se hur det hela slutar.....

Och efter sprutan i tisdags vaknade Ida igår och var alldeles ynklig- höll armen ungefär som den var bruten och grät, så det blev att stanna hemma från skolan- och jag från jobbet. Hon hade en snygg bula på armen men den gick ner under dagen, så idag är det skola igen.

Imorn bär det av till Stockholm och Globen- Stockholm Horse Show imorgon kväll, på lördag ska vi på lunch i Gnesta hos Eva-Lotta som var min barnflicka när jag var liten. Det fanns ju inte föräldraförmåner som idag...man fick börja jobba efter tre månader- hur många skulle göra det idag?

Pauline och jag skulle rida ut idag men det bara regnar- tror vi åker till ridhuset i e.m istället, hästarna tycker inte heller det är kul när det regnar och blåser.

Vi hörs!

Av någon anledning...

...har jag förbaskat ont i musklerna och det känns som en nerv är i kläm mellan halsen och höger axel, och i vänster överarm...misstänker att det kan ha att göra med Vitals lilla hopp och skutt i lördags när han blev rädd- men jag satt kvar- och de två små prinsessorna Ida och Julia som jag slängde upp på Yoshi sjutton gånger i lördags och sen gjorde de kullerbyttor ner från honom hängandes i min högerarm. Jag som inte brukar vara speciellt gnällig- bara att bita ihop och ta en alvedon..idag har jag tagit många men har fortfarande ont- och imorn ska jag ta influensa sprutan- spännande!

Fina fina Vital! (fast han är lite knasig ibland)


Jul, härliga jul eller?
Nu är julhysterin i full gång- missförstå mig inte - jag ÄLSKAR julen! Men ibland känns det mest som en kommersiell högtid, ett bra sätt för affärerna att tjäna storkovan. Det ska vara paketkalender och sen ska varje unge ha 125 julklappar, folk får stressa som galningar för att hinna, dessutom ska det firas Lucia till höger och vänster, och så ska man ju helst göra all julmat själv också- detta under årets absolut mörkaste tid då iallafall jag är helseg av mörkret. Jag älskar att ha en gran inne som luktar gott, julljusstakar, stjärnor , ljus, hyacinter och amaryllisar. Julstämning är mysigt, lagom med julklappar som är genomtänkta- en av de bästa julklappar jag fick för några år sedan var ett litet häfte med kuponger av Pauline- en kupong var det 30 min massage på, en var det barnvakt en kväll osv.. snacka om genomtänkt!

Julmaten är för en sån kräsen person som mig inget att längta efter- äter varken sill, korv eller senap
och dricker inte nubbe- tacka vet jag gravad och rökt lax, brysselkål, jansson, risgrynsgröt och hemkokt
seg kola- thats it! Fulländat julbord!

Kronan på verket är ju om det blir en vit jul också!Varför....

...känner jag mig stressad idag när jag är ledig? Varför känner jag att jag måste hinna med så mycket på en dag? Pauline tycker att jag planerar för mycket- hon har kanske rätt? Idag är jag ledig men vill gärna ruta in dagen...typ: 7.30 släppa ut hästarna, 8.15 frukost, slänga i en tvätt, plocka ur diskmaskinen, 8.45-9.30 ut med hundarna, 9.45-11.30 åka och träna med hästarna, 12.00 lunch osv...men jag tycker det känns svårt att bara vara och ta saker efter hand...känns inte som man är effektiv, man får inte så mycket gjort, en massa saker som jag känner att jag borde göra men det blir inte gjort-har inte hunnit och då får jag dåligt samvete- känner mig inte nöjd...just nu försöker jag snabba mig på att skriva färdigt detta så jag kan gå ut..

Känner andra människor såhär också?? Upplever inte mig själv som speciellt stressad- kanske man är ändå?? Skulle ibland vilja ha mer tid och ork , eller är jag lat?? Nu ska jag fortsätta på dagens schema:)


Oron för svininfluensan tilltar.....


En vanlig grå vardag.....

..börjar med att klockradion startar (för första gången på flera veckor för när jag ställt den så startar den kl 6.30 på kvällen!) Ingen av oss går upp....nästa väckarklocka slår jag av på en halv sekund när den startar 6.45....när nyheterna börjar kl 07.00 så säger jag till Rolf att det är ju tur att han har flextid:) Han börjar egentligen 7.30 men innan han ska åka så ska vi lyckas få upp Ida, få på henne kläder och äta lite- en uppgift som inte är helt lätt.

Efter mycket om och men är Ida uppe och sitter vid frukostbordet, idag har hon svårt att äta för jag klämde hennes fingrar i stalldörren igår och då gör det ont när hon ska hålla i skeden- vill poängtera att det inte var med flit jag klämde hennes fingrar! Vi skulle in i stallet och Ida ville tända, men hon sätter fingrarna baktill vid dörrkarmen och jag stänger- aj aja aj... det syns inget men klart det gör ont.

Pauline och jag går ut i regnet och släpper ut hästarna, fixa stallet och sen in och äta frukost, kolla Facebook och som nu blogga. Vid 9.30 tar vi en sväng till ridhuset och hopptränar. Lunch, dusch och hämta Ida och kompis i skolan. Städa och tvätta i e.m. Sen middag för en kompis till mig och Pauline vid halvsextiden- ska bli jättekul!  Ida sover vid åttatiden så sen är det lite Tv och lugn kväll. Sen kommer nog Rolf hem vid halvelva- elva och då är det sovdags! 

Känns som en himla bra vanlig grå vardag...

Ida och Pauline-passande mall??

Väldigt onödigt.....

...att åka till Jönköping för att gå på föreläsning på min kurs när läraren är i Stockholm på teater!!!  Jäklars vad irriterande, fixade barnvakt, åkte tolv mil, letade parkering i en kvart och betalade p- avgift och så är kursen inställd den dagen!!!! Ingen på Högskolan kunde svara på om det var kurs eller ej, vi fick leta upp lärarens nummer på Eniro och ringa hem till honom, hans son upplyste oss om att han var i Stockholm på teater! Hur i H-E kan man lämna ut ett schema med alla dagar och tider och sen ställa in utan att meddela alla som är med på kursen???? Jag var inte med förra gången och inte de andra som också stod och väntade igår, det är en högskolekurs, hallååååå ingen ordning och reda alls??

Det enda positiva var att vi hann åka och träna med hästarna igår kväll eftersom jag kom hem tidigare.

Liten Ida är hemma från skolan idag. Var lite risig igår när hon kom hem från skolan, har ingen feber men är lite trött och snörvlig. Jag är hemma tills Rolf kommer hem sen blir det kvällsjobb idag och sen jobb resten av helgen.

-3 idag på morgonen men ingen snö-känns som vintern är på väg.....


Nu måste jag....

plugga lite, har typ läst en av fyra böcker till kursen i Familjesociologi....Idag är det litteraturseminarie- måste gå igenom boken lite så man kan diskutera iaf. Borde kanske börja med examinationsuppgiften också, men examinationen är den 7 januari= jag har ju gott om tid...eller...ibland så försvinner tiden utan att man hinner fatta vad som hänt så det är nog bäst att sätta igång. I dec lär jag ha fullt upp- det är ju det där med jul..och så jobbar jag 3 av fyra helger, har bytt en helg så jag sparar lite sem dagar då vi ska åka till Thailand i vår. Det känns också som det är jääääättelångt kvar- men det är exakt 88 dagar kvar varav jag jobbar 47 plus högskolekursen...hmmm måste plugga nu hejdå!

Utsikten från vårt hotellrum när vi var i Thailand sist...


Det ena monstret...

...Hannibal ligger just nu i hallen och torkar. Han var ute en kort stund och vägrade komma. Går ut och hittar hundskrället med hela huvudet begravt i jorden- han är duktig på att gräva kan man säga.... Det är bara den lilla petitessen att Herr H har skägg- skägget är fullt med jord, lovar att hans huvud väger två kg mer än vanligt! Nu lyckades jag låsa in honom innan han dragit en repa runt hela huset och kollat om det finns något att äta. Det händer ganska ofta att vi på våra VITA köksluckor har svarta strimmor/fläckar- Hannibal har nämligen för vana att ta ett varv i köket och släpa huvudet runt samtliga kanter på bänkar och bord- finns det något ätbart så åker det ner. Det andra lilla monstret tiken Hera käkar gärna sånt hon hittar också men hon är tillräckligt smart att inte göra det då man ser henne- fast hon bryr sig inte om att dölja något för Ida- Ida har blivit av med ett oräkneligt antal mackor, fast man tror oftast att hunden bitit henne för hon skriker som nån stuckit kniven i henne när Hera tar hennes mackor....

Hera i elegant pose förra vintern.Hannibal i elegant pose....Och Hannibal i något mindre elegant pose....Sadeldilemma!

En ledig helg försvann som vanligt innan man hann blinka- måndag och arbetsdag igen! Men faktiskt rätt bra att börja vid 12.30 man hinner med lite på f.m och så får man lite dagsljus också. Är trött som bara den typ hela tiden- igår var vi i Jönköping och åkte hem vid halvsextiden- kändes som om klockan var framåt åttatiden.

Vi tog en tur till Jönköping för att vi skulle kolla lite sadlar till Rolf, har haft en hemlånad som var bra på hästen men vi har inte varit helt säkra på om den är bra till Rolf...och så provade han en likadan men större igår och den var mycket bättre, så det slutade med att vi inte ska ha den vi lånat, inte heller nån hos Charlies (om det inte går att pruta lite på den- ska kolla det idag) och vi hittade inte någon annan i rätt storlek på Charlies heller- börja om från början och leta igen-suck! Hittade en på blocket men den var redan såld- typiskt!

Julen närmar sig och Ida och jag köpte nya mindre julgranskulor igår som hon ska ha i sin gran i sitt rum, i affärerna är det full julrusch...

Nu ska Pauline och jag åka till ridhus med Vital och Kingen och trimma lite- vi hörs!


Lite af hvarje....

Snön ligger vit på taken och endast tomten är vaken....nja inte riktigt men det är vitt ute och tyvärr två plus så det försvinner nog snabbt, trevligt med snö som lyser upp tillvaron lite. För att börja vänja mig själv och grannarna vid att det är första advent om drygt tre veckor har jag idag tagit fram julljustakarna i köket, men bara där som en liten mjukstart. Egentligen bara för att det är så förbaskat mörkt! Morgnarna går väl an än så länge men redan vid fyra börjar det skymma- asjobbigt! Känns som om klockan är typ nio på kvällen när den bara är sex-halvsju!

Har idag varit duktig och bakat- bullar, chokladbollar (skyller dem på att Ida ville ha) kakor och nu står ett stort långpanne brytbröd i ugnen. Ganska avkopplande att baka- var länge sen jag tog mig tid. Men med snöyran utanför var det en trevlig sysselsättning.

Håller på att sy en klänning till på lördag- börjar kännas en aaaning bråttom nu- men det ska väl hinnas med att få ihop den....men det är svårt att nåla kläderna när man har dem på sig...det blir mycket "aj som fan!"Pauline i sin fina balklänning i våras! Min är grå och svart....eller ska bli rättare sagt...

Bäst jag går och nålar lite nu!


Inspiration tack!

Ibland har man saker man bara känner att man måste skriva om, idag har jag absolut noll och nada inspiration.  Men känner ändå på nåt konstigt sätt att jag vill skriva...Men några saker har ju hänt sen sist....Ida var igår med i ridhuset och red på sin ponny- efter ridningen skulle hon ju leka med honom, springer runt med ponnyn. Jag ser att den stackars hästen börjar få nog och säger till Ida att det räcker- två gånger...vad gör Ida då- jo hon springer igen, men Yoshi har ju tröttnat lite och travar inte så fort- hamnar bakom Ida, snubblar på hennes häl varvid Ida ramlar och Yoshi passerar över henne... gick som tur bra men varför ska det alltid testas en extra gång???

Och nu till något helt annat-snart är det jul igen...Och det väntas snö de närmaste dagarna- tur man har mycket att göra....i december kommer jag att jobba extradagar för att spara lite sem dagar inför vår semester i februari- så den månaden lär gå fort...funderar på att ta fram juljusstakarna- när kan man göra det utan att bli idiotförklarad???


Erkänn att det ser ganska mysigt ut!Barn förvandlas till monster.....

....när de är i simhallen under höstlovet..iallafall i Eksjö! De har under höstlovet hyrt in en flytande hinderbana, det är ju absolut toppen. Men det verkar som om barnen tappar all vett och sans totalt då de ska ta sig igenom denna. De vräker sig på en hoppar och landar på en även om man inte befiner sig på hinderbanan(jag blängde på pojken i tioårsåldern som gjorde det- han kom inte nära mig sen), man kan ju kanske tro att tjejerna skulle vara lite bättre- ja de är lite försiktigare men de skriker så man tror öronen ska sprängas- och inte många har föräldrar med sig heller så de härjar som idioter.  Ida tyckte dock att hinderbanan var dökul- efter typ sjutton vändor tvingade jag Ida att gå upp då jag höll på att frysa ihjäl- varför kan de inte ha 32 C i stora bassängen också?

Ida har fått lite övertro på sig själv-övade dykning ala magplask från hinderbanan, kastade sig rätt ut och landade platt på mage, flera gånger men hävdar med bestämdhet att det inte gör ont- fast det gör nästan ont att titta på!


 
Hubertusjakten är över....

...för denna gång. För er som inte vet vad en hubertusjakt är: En ritt i skog och över fält där det hoppas hinder, avslutas med ett upplopp där det gäller att vara snabbast samt att döda räven- numera är räven en rävsvans upphängd på en stolpe. Då det är ganska många deltagare blir hästarna ganska alerta och lite halvtokiga, men det brukar vara rätt kul. I år var det strålande väder- bra mycket roligare än att rida i spöregn. Startfältet i år bestod av 25 ekipage, på detta blev det fyra avåkningar men utan allvarligare följder.

Dagen avslutas på kvällen med traditionsenlig Hubertusmiddag. Middagen var trevlig och det förtärdes som sig bör en del alkoholhaltiga drycker, detta i kombination med rönnbär som bordsdekoration visade sig först vara en toppenide- vackert och skitkul att kasta rönnbär i alla riktningar......men inte lika kul att städa golven idag....kan meddela att rönnbär som någon trampat på sitter fast på golvet!

Men huvudsaken är ju att man har roligt!

RSS 2.0